Heréletlen HVG Extra cikk Árpiról és Zitáról

Tény, hogy nincs évszázados tapasztalatom újságírás terén, épp ezért megbízom a rutinos szerkesztőkben, akik átlátják, mitől lesz olvasóbarát egy cikk. Zitáról és Árpiról, akikkel indiai utam során találkoztam, már ejtettem jó pár szót itt a blogon. Készítettem velük egy interjút párkapcsolati megközelítésben, mert a HVG Extra mostani száma e tematikára épül. Mire kész lett a páros portré, kiderült, hogy maguk a szerkesztők is unalmasnak találják ebből az aspektusból megközelíteni ezt a különleges, bevállalós nászutat. Új kérdéseket tettem hát fel Árpiéknak, akik az Annapurnáról 12 órán belül megküldték válaszaikat. Hamar elkészült a cikk. Ami megjelent belőle a nevem alatt, egy zagyva, következetlen sefülesefarka akármi. Sajnos én is csak nyomtatásban láttam viszont az írást. A legnagyobb bajom, hogy Árpi és Zita bemutatása elmarad, még egy értelmes portré sem került be a lapszámba róluk. Az egymásra épülő bekezdéseket szétboncolták, szövegdobozokba tették, amitől összefüggéstelen lett az írás. Még tárgyi tévedést is beleszerkesztettek a teljesség kedvéért. A nászutasok India után Nepálba mentek. A cikkben már egy nepáli kalandról is olvasni lehet,  ennek ellenére a figyelmetlen szerkesztő egy mondattal egészítette ki írásomat, mely szerint az utazók épp Indiában járnak.
A teljes szöveg így néz ki:

VILÁGUTAZÓ NÁSZUTASOK 10 PONTJA

„Megamoon” konvenciók nélkül

Flip-flop vs. bakancs, tengerpart vs. havas csúcsok… Ifjú jegyesek számára, akik nem akarják a véletlenre bízni közös életük első nagy kalandját, egy angol weboldal 10 pontos kérdéssor megválaszolása után megadja a tuti tippet. Ugyanezen a szakportálon azt is megtudhatjuk, hogy a legutolsó nászúttrend a több hónapig tartó maximoon.
A Hittudományi Főiskola frissen végzett hallgatójának, Zárug Zitának és a rendszermérnöki munkaasztalt elhagyó Harkányi Árpádnak a kvíz megválaszolása nagyobb fejtörést okozott volna, mint az időfüggő Schrödinger-egyenlet. Miért volna előbbre való a magaslati levegő a sós-párás tengerinél, egyik nemzet a másiknál? Szűkös lett volna nekik a maximoon, elmentek inkább „megamoonra”.
Körbeutazni a Földet komoly vállalkozás, ám – tekintve a XXI. század infrastrukturális fejlettségét – önmagában már nem számít kiemelkedő teljesítménynek. Másképp tekintünk a delikvensekre, ha az utazás választott módja a kerékpár! Nászutasaink 2 darab fekvőkerékpárral, „rekuval” indultak neki a nagyvilágnak. Egy ilyen léptékű vállalkozásnál a kötelező oltásokon, a hozzávetőleges útiterven, a vízumokon és a megfelelő felszerelések beszerzésén kívül minden mást a helyzet szül. „Nem csak körbetekerni akarjuk a világot, hanem látni, érezni, szagolni, megkóstolni, beszélgetni vele” -olvasható blogjukon, a 360fokbringa.hu-n. Ehhez azonban a kényelmi szempontokat háttérbe kell szorítani!

KERETES
Világ körüli út számokban

 • Az álmodozás időszaka egy évig tartott, amiből 5 hónap telt el aktív tervezéssel és szervezéssel (Zita és Árpi háromszor utaztak ki Bécsbe vízumokért)
 • Az ifjú házasok 11 hónapja vannak úton. Ez alatt 16 országban jártak: Magyarország, Románia, Szerbia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Örményország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Kína, Pakisztán, India, Nepál
 • 207 blogbejegyzést írtak (megközelítőleg minden hétköznapra jut egy)
 • Több mint 1500-an követik útjukat a facebookon, a honlapjukat naponta 4-500 látogató keresi fel
 • 332 nap alatt 1,470,532 Forintot költöttek el ketten. Ez egy főre lebontva 2215 Forint naponta. Az összeg fedezte a drága vízumokat, engedélyeket, a szállás költségeket, egészségügyi ellátást, a kerékpáros ruhák, a pótalkatrészek, és a napi élelem költségeit
 • 8664km-t tettek meg ez idáig kerékpárral
 • Legnagyobb egy nap alatt megtett távjuk 137km (Karakum sivatag, Türkmenisztán)
 • Leghosszabb pedálozással eltöltött idő 8 óra 24 perc (Pakisztán, Karakorum hegység)
 • Legmagasabb kerékpárral elért pont 4655m (Akbajtál-hágó, Pamír hegység, Tádzsikisztán)
 • Legalacsonyabb hőmérséklet, amiben kerékpároztak -5 fok Celsius a Pamírban, legmagasabb 45 fok Celsius Törökországban

1. Meg tudod csinálni, ha igazán akarod!

Sík terepen hasít a reku. Emelkedőn viszont már jóval kevésbé kezes, mint egy átlag bringa, hiszen a gravitáció ellenében kell nyomatékot kifejteni. Az ezzel járó nehézségekkel először Szerbiában, a Kazán-szorosban, egy 200 m-es emelkedőn szembesült a pár. Utána számolva, fejenként 130-150 kg-ot kellett feltornászniuk. 10%-os emelkedőig ez tekinthető türelemjátéknak, hiszen ráérősen haladva, 6-7 km/hsebességnél annyi energiát kell befektetetni, mint sík terepen 28 km/h-nál. 10% fölött azonban már embertelen megterhelő minden egyes pedálnyomás. Amikor 40.000 kma teljes vállalás, felépült egy folyamatosan bővülő rajongótáborral rendelkező honlap, és a befektetett szervezőmunka több hónapra rúg, nincs visszaút alig több mint 500 km-re az otthontól! Mi ad erőt, tudva azt, hogy ez még csak a kezdet?
Már lefelé zúztak a lejtőn, amikor szemben velük feltűnt egy jól megpakolt kerékpár és tulaja, a 68 éves Poldi, aki 6000 km-t tett meg kerékpáron. Athénban mindenét ellopták, de ez egyáltalán nem szegte kedvét a német származású hölgynek. Árpiék le is vonták a számukra értékes tanulságot: ha Poldi megcsinálta egyedül, ennyi idősen, akkor nekik sem okozhat gondot a Föld körüli nászút, bármilyen megpróbáltatások elé állítsa is őket!

2. Meg tudod csinálni, ha nincs más választásod!

A Kazán-szoros próbája csak könnyed ujjgyakorlat a Pamír magashegyi útjaihoz képest. A tél közeledtével, ritkás levegőben4000 mmagasság fölé felpedálozni eszement vakmerőség. Nem is szerepelt a pár eredeti útitervében!  Természetesen az a bizonyos rizikó faktor, amit az utazási irodák minden erejükkel igyekeznek kiküszöbölni, ilyenkor szól közbe. Tádzsikisztánban ugyanis kiderült, hogy a célba vett határátkelőt nem léphetik át turisták. Nem maradt más választásuk Zitáéknak, mint átkelni a Pamíron. Akbajkál-hágó, november 2-a, hóvihar ,4655 mmagasság. Megcsinálták!

3. Felelős vagy a társaidért is!

Árpiék két angol bringással indultak neki a Pamírnak. Együtt akartak mihamarabb eljutni a célállomásnak kitűzött vendégházba. Ám 4400 m-en, a legnagyobb hóvihar kellős közepén feltűnt a nászutasoknak, hogy az angolok lemorzsolódtak. Miután megérkeztek a menedékhelyre, egy gyors átmelegedés és tea után Árpi ledobta málháit a bringáról, és visszatekert, hogy megtalálja az útitársakat. Kiáltásai – abban a magasságban – a semmibe vesztek, de nem adta fel addig, amíg 200m-rel lejjebb meg nem találta a társakat bevackolódva egy híd alá. Megvárták, amíg elül a vihar, és az éjszakát már együtt töltötték egy pamíri család szerény otthonában.

4. Ha Rómában jársz, viselkedj úgy, mint a rómaiak!

Amikor folyamatos mozgásban van az ember, és sehol sincs ideje lehorgonyozni hosszabb időre, kizárólag idegenek jóindulatára van utalva. Nem mindegy ezért, milyen attitűddel lép be a számára ismeretlen kultúrába. Nepálban például Árpiék követték azt a szokást, mely szerint fizetéskor a bankjegyeket jobb kézzel kell átnyújtani, miközben a ballal meg kell fogni a jobb könyököt. Ugyanígy járnak el a nepáliak a bankók átvételekor.

Zita és Árpi mindenhol feljegyzi a legfontosabb kulcsmondatokat. Mini utazó szótárukat a blogon osztják meg olvasóikkal.

5. Tegyél valamit a helyi közösségért!

India Punjab államában, Hoshiarpurban Zita és Árpi központi figurák lettek egy Critical Mass-hez hasonló bringás felvonuláson. Ezzel az eseménnyel nyílt meg a város kerékpáros klubja. Fekvőbringájukkal és a helyiek szemében különösnek tűnő ábrázatukkal felkeltették az újságírók figyelmét, így generálva némi média visszhangot az induló klub számára.

6. Sajátítsd el a pozitív példákat!
Indiai tartózkodásukkor a világutazók, egy „joint family” otthonában töltöttek néhány napot. Három generáció egy fedél alatt, a világnak ezen a tájékán nem számít kirívó esetnek. A fiatal pár lelki szemei előtt meg is jelent jövőbeli családjuk: egy légtérben a kiegyensúlyozottan mosolygó nagyszülő és a hancúrozó gyerekek forgataga.  

Az India Kerala államában élő magyar családdal pedig azért akartak mindenképpen találkozni, mert el nem tudták képzelni, hogyan lehet beilleszkedni egy, az ő szemükben olyannyira szokatlannak tűnő kultúrába. A Pere házaspárt és kislányukat, köszönhetően pozitív hozzáállásuknak és alkalmazkodó készségüknek családtagként kezeli a helyi közösség. Az ötéves Johanna egy év alatt megtanult hindiül, malajálamul (Kerala nemzeti nyelve) és angolul. Mindennapjaikról blogot vezetnek, az indiapass.blog.hu-t.

7. Mindig lesz valahogy!

A világutazók elkerülhetetlen osztályrésze az időszakosan beköszöntő hasmenés, ami a rutinosabbaknak már meg sem kottyan. Nepálban azonban ennél jóval aggasztóbb szimptómák jelentkeztek Árpinál. Térerő nem volt, orvost nem tudtak hívni. Ekkor érezte Árpi először, hogy jobb volna otthon lenni, kényelemben, biztonságban. A fájdalomcsillapító szerencsére megtette hatását. Később a rosszullétnek köszönhetően fantasztikus emberekkel találkozott a pár, többek között egy Nepálban élő magyar vesespecialista orvosnővel, aki a súlyos rosszullétet okozó vesekövet diagnosztizálta. A kő már a múlté, de „az élmények megmaradtak! Minden, de minden rosszban van valami jó – nyilatkozzák Zitáék ­- még akkor is, ha az adott helyzetben elképzelni sem tudjuk, hogyan fordul majd pozitívra a dolog.”

8. Fogadd be!

Nepálban, köszönhetően Árpi vesekövének, és a véletlenek sorozatának, amely Buddha születésnapján, Buddha születési helyére, Lumbinibe vetette őket, találkoztak egy nepáli emberrel, Pushkar Shah-al. Pushkar 11 évig kerékpározott. Ez idő alatt 150 országot járt be. Összesen 250.000 km-t tett meg kerékpárján. Mindössze 100 rúpiával a zsebében (Kb.450 Ft.) indult útnak, és amikor 2010-ben visszatért hazájába, 150 nemzet zászlaját vitte fel a Mount Everest csúcsára. Találkozásukkor Pushkar egy 60 fős kerékpáros csapatot vezetett, akik Katmanduból kerékpároztak Lumbinibe Buddha születésnapja alkalmából.

9. Fogadd el!

India diszkrét bájához hozzátartozik a folyton hömpölygő tömeg, a privát tér hiánya, a nagy kosz, valamint az, hogy az utazókra „mozgó pénztárcaként” tekintenek. Az ellenérzést nehéz leküzdeni, de kellő türelemmel, és legfőképp humorral nem lehetetlen! Amikor rájön az ember, hogy az alkudozás csak egy játék, ahol mindenki nyerni szeretne, már élvezettel veti bele magát. Mosolyog, és végül két fronton is győzelmet arat: olcsón jut hozzá a kívánt áruhoz, és nem kezelik többé tárgyként.

10. Fényképezz a szemeddel is!

A blogger világutazó nem egyszerű turista, hanem hivatásos utazó. Felelős azért a közösségért, amely ha csak virtuálisan is, kalandjai nyomába szegődik.

Aki ilyen utazásra adja a fejét, értelem szerűen kiesik a munkából, nincs keresete, jószerivel csak kiadása. Mégis gazdag emberként tér majd meg otthonába. Vagyona lesz például a Karakul-tó mélykékje háttérben a havas hegyekkel,

KERETES:
Greenthings from Árpi and Zita

A jó példa mellett – miszerint nem feltétlenül kell a tévé előtt bezombulni – a fiatalok missziójának része a környezettudatosság népszerűsítése. Mit tesznek, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk?

 • Nem vesznek drága italokat, inkább megszűrik az amúgy ihatatlan vizet. Az aktív szenes vízszűrőt mindig maguknál tartják. Kirgizisztánban például épp a folyó vizét szűrték, amikor a tehén néhány méterrel arrébb beleürített. Semmi bajuk nem lett a víz fogyasztása után
 • Minimalizálják a műanyag palackok vásárlását. Egyik vizes palackjuk 2000 km-t tett meg velük. Nejlonzacskót sosem kérnek vásárláskor
 • Örményországban reggel és este 6 és10 óra között van csak víz. A zuhanyozás közben összegyűjtött vízzel öblítették a W.C.-t. Rájöttek, hogy 1,5-2 litervíz bőségesen elegendő egy ember tisztálkodásához
 • A női tisztasági felszerelések is környezetszennyezők. Zita egy internetes fórumon talált rá az alternatív megoldásra. Hüvelybe felhelyezve az intim tölcsér egész napos védelmet nyújt. Mindössze egyszer-kétszer kell naponta üríteni, és egy darab papírral, vagy vízzel letisztítani a nap végén
 • Egy begyulladt fog, és kezelésének nem elhanyagolható költsége utáni konklúzió, hogy a száj higiénét az étkezések utáni fogmosással kell megoldani. A rágó felesleges luxus, nem beszélve arról, hogy környezetszennyező

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: